Reacties onder de columns zijn altijd welkom! Ze worden eerst gelezen voordat ze zichtbaar zijn (in verband met spamberichten)

Het vuurwerkverbod

We zitten weer rond de winterperiode en dat wil zeggen dat we middenin het vuurwerkseizoen zitten. Nu hoor ik jullie denken: het vuurwerkseizoen? Vuurwerk is toch om oud & nieuwjaar te vieren? Ja, dat dacht ik vroeger ook. Maar helaas begint de overlast van vuurwerk (voor mij) al met het korter worden van de dagen.

Al vanaf september zijn de eerste knallen te horen, worden de eerste prullenbakken in parken kapotgeschoten en schrik ik al regelmatig op van ware bommen in de straat. En nu valt het in Nijmegen nog mee vergeleken met bijvoorbeeld Den Haag. Maar ik ervaar het als overlast. Omdat ik er gevoelig voor ben. Maar ook omdat ik er niet tegen kan dat mensen wegkomen met iets dat illegaal is. Iets dat strafbaar is. Ik vind het onbegrijpelijk dat we brievenbussen dicht moeten maken omdat ze anders kapot worden geschoten met vuurwerkbommen. En dat we huisdieren massaal moeten verdoven de laatste week van het jaar omdat groepen jongeren de straten onveilig maken. Op zich heb ik niets tegen vuurwerk; mits we het gewoon volgens de regels afsteken. Maar dat is blijkbaar te veel gevraagd. En omdat het nu zo mis gaat komen er steeds meer regio’s met een vuurwerkverbod, iets dat absoluut niet te handhaven is. De burgemeester schreef begin dit jaar nog dat het een rustige jaarwisseling was. Ik snap niet waar de heer Bruls het over heeft. Is hij wel in Nijmegen geweest met de jaarwisseling?

Ook dit jaar verwacht ik weer tienduizenden Nijmegenaren die zich niets van de regels gaan aantrekken. Iets waar de gemeente en de politie niets tegen gaat doen. Maar leg mij eens uit: waar trekken we dan de grens? Accepteren we alle overtredingen op regels omdat we iets niet kunnen handhaven? Of moet er misschien iets veranderen aan de regels of de inzet van politie?
Joost Wanders
  • Joost Wanders
  • Bedankt voor je bezoek. Laat gerust een reactie achter via het contactformulier of onderaan de column. Je kunt iedere column delen via de Social Media knoppen of kopieer de adreslink.

One Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *