Reacties onder de columns zijn altijd welkom! Ze worden eerst gelezen voordat ze zichtbaar zijn (in verband met spamberichten)

De vierdaagsestress

Het lijkt alsof die derde week van juli heel Nijmegen feest viert. Maar er zijn ook inwoners van onze stad die jaarlijks flink balen van deze gekte. Ik ben er daar één van. Niet dat ik tegen een feestje of concert ben. Ik wil er alleen zelf voor kunnen kiezen of ik er onderdeel van ben, of niet.

De vierdaagsefestiviteiten nemen een dikke week het normale leven van vrijwel heel Nijmegen over. Alleen als ik er aan denk word ik er al nerveus van. Het hele jaar probeer ik, vanwege mijn autisme, volgens een gebalanceerde planning te leven. Tussen onderprikkeling (te weinig prikkels) en overprikkeling (te veel prikkels). Die balans kan ik in de vierdaagse week wel vergeten. Met alle gevolgen van dien. De overprikkeling daardoor, uit zich bij mij in vele facetten. Onrust, irritatie, vermoeidheid, negatieve gevoelens en veel conflicten. Het enige dat dan helpt is volledige rust of een ontspannen activiteit zoals een lange wandeling. Zonder anderen om me heen. In de vierdaagseweek is dit onmogelijk. Zelfs een bioscoop bezoeken, een rustig terrasje of even op je gemak winkelen kan deze week niet. Nee, deze zeven dagen kun je in Nijmegen alleen feesten, drinken en lawaai maken. Nijmegen wil dé stad voor jongeren zijn, en is dat ook. Maar soms gaat dit ten koste van de aandacht voor de kwetsbare medemens van onze mooie stad.

Nijmegenaren zeggen wel eens “je moet er aan meedoen, of je moet die week weg zijn”. Vieren of vluchten. Je er tegen verzetten werkt niet, geloof me, ik heb het geprobeerd. Nee, dan kan ik maar beter vluchten en er een verplichte vakantie van maken. Dat kan ook heel fijn zijn toch?

Een korte versie van deze column is verschenen in Hallo! Nijmegen. Deze, iets langere versie, op de website van De Brug Nijmegen. 

Joost Wanders
 • Joost Wanders
 • Bedankt voor je bezoek. Laat gerust een reactie achter via het contactformulier of onderaan de column. Je kunt iedere column delen via de Social Media knoppen of kopieer de adreslink.

3 Comments

 • Wat vinden jullie van de vierdaagse? Vieren of vluchten?

 • Heb je geprobeerd mee te feesten misschien ga je het leuk vinden vooral als je dat samen met een goeie vriend/vriendin doet.
  En als t niks is kan je altijd nog op een welverdiende vakantie 😁.
  En antwoord op jouw vraag vieren of vluchten?
  Ik zou een combinatie van beide doen, het ene jaar lekker op vakantie en het volgende mee vieren.😉

  • Bedankt voor je reactie Gyani. Ik heb het wel eens geprobeerd. Het probleem is alleen dat ik dan meestal 1 keer genoeg vind, het kost me dan te veel energie merk ik vaak achteraf pas. Maar wat me het meeste stoort is dat de hele stad op z’n kop staat en dat iedereen in de omgeving mee doet. Dus ook in mijn buurt is het niet rustig. Daar heb ik geen zin in. De vakantie die ik dit jaar heb gedaan (exact de periode van de vierdaagse weg gaan) is me goed bevallen dus ik denk dat ik dit vaker ga doen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *