Reacties onder de columns zijn altijd welkom! Ze worden eerst gelezen voordat ze zichtbaar zijn (in verband met spamberichten)

Alles goed

Als autist erger ik me vrijwel voortdurend aan allerlei ´doodnormale´ zaken in het leven. Daarbij moet ik wel eens denken aan de rubriek die Jan Mulder jarenlang in De Wereld Draait Door had, zijn ergernissen top 5. Heerlijk vond ik dat. Want zeg nou zelf, mopperen is soms ook fijn. En iemand moet het doen.

Neem nou “alles goed?” Wat kan ik me daaraan ergeren. Zeker als je er eenmaal op gaat letten. De standaard openingszin/groet lijkt iedereen om me heen te gebruiken. Wat is er nuttelozer dan deze vraag? Het antwoord is altijd “ja.” En de vraag terug is ook altijd “met jou ook?” En ja hoor, het antwoord daarop is ook altijd “ja.”. Maar met mij gaat nooit alles goed. Met jullie wel? Het aangeven dat ik de begroeting/vraag lastig vind, levert meestal een ongemakkelijke situatie op. Maar ik weet vaak ook echt niet wat nu de werkelijke intentie van de vraag is. Is het gewoon een algemene begroeting? Wil de ander nu gewoon dat ik ja zeg? Of is de ander echt geïnteresseerd in hoe het met me gaat? En zo ja, op welk gebied in het leven moet ik dan antwoord geven? Het meewerken aan zo’n nutteloze begroeting doe ik liever niet, bovendien lieg ik niet graag. Dus tegenwoordig heb ik voor mezelf maar wat gevatte antwoorden klaar. Antwoorden die wél kloppen. Zoals: “Met mij gaat het nooit lang goed, dat weet je toch.” Ook niet wat ik wil, maar wat moet ik dan?

Eigenlijk wil ik gewoon dat het afgelopen is met die vraag. Wil je me gewoon begroeten? Dan kan “hoi” ook, of een (oprecht) compliment geven mag ook. Wil je echt weten hoe het met me gaat? Maak de vraag dan concreter. Dan weet ik wat ik ermee aan moet.

Joost Wanders
  • Joost Wanders
  • Bedankt voor je bezoek. Laat gerust een reactie achter via het contactformulier of onderaan de column. Je kunt iedere column delen via de Social Media knoppen of kopieer de adreslink.

3 Comments

  • Hebben jullie ook zo’n moeite met de begroeting ‘alles goed’? of met de zin ‘doe rustig aan hé’, wanneer iemand afscheid neemt?

  • Ik ben benieuwd of het mede door mijn autisme komt dat ik zoveel weerstand ervaar bij deze vorm van begroeten. Of hebben mensen zonder autisme hier ook vaak moeite mee?

  • In Nederland is het meestal wel zo dat je eerlijk kunt antwoorden. Neem USA , daar is “how are you” echt puur een begroeting waar het niet de bedoeling is om op in te gaan
    Natuurlijk als ik een niet zo bekende tegen komen, die niet zo dicht bij mij staat zal ik niet gaan vertellen hoe het echt gaat. Of soms ook überhaupt geen zin in. Dan is het ” ja prima hoor”

    Maar normaal zal ik gewoon antwoorden en ook geïnteresseerd de vraag terug stellen. Mijn ervaring is dan ook niet dat je enkel geacht wordt te antwoorden met alles,goed.

    Al hoor ik bijna nooit de “alles goed” vraag.
    Vaker, hoe is het of hoe gaat het.
    Een vraag die natuurlijk meer ruimte geeft qau antwoorden

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *