Reacties onder de columns worden eerst beoordeeld in verband met spam

Autorijden

Ik heb een eigen auto, meestal staat deze recht voor mijn deur. Er groeit wat mos op, een paar jaar terug zag ik zelfs een klein dapper plantje door het mos heen groeien. Autorijden is niet echt iets voor mij. Hier ben ik me van bewust, maar onlangs ontdekte ik iets heel anders.

In de meeste columns schrijf ik over wat ik recent meemaakte. Deze column begon met iets anders: een vooronderzoek. Ik verbaasde me er namelijk al jaren over dat ik nooit enige hulp of begeleiding heb gehad (al dan niet verplicht) bij het halen en verlengen van mijn rijbewijs. Terwijl er toch genoeg problemen waren toen, en soms nog steeds. Echter, er was ten tijde van mijn rijlessen nog geen autisme vastgesteld, dus voor het CBR was ik toen nog een ‘gewone kandidaat’. Naar nu blijkt, had ik bij het krijgen van mijn diagnose zelf contact op moeten nemen met het CBR . Na een melding gaat er van alles lopen waaronder een gesprek met een psychiater en een rijtest. Dit is niet alleen het geval bij autisme, de lijst op de website van het CBR telt bijna 100 aandoeningen waaronder ADHD, verslavingen, depressie, slaapstoornissen en ga zo maar door. Met het niet melden hiervan loop je het risico dat je bij een ongeluk niet verzekerd bent. Dat is nogal wat. Niemand uit mijn omgeving kende deze regel. En ik ken aardig wat mensen met bijvoorbeeld autisme of ADHD.

Ik vind dit niet logisch. In je leven maak je heel wat mee. Maar je kunt niet verwachten dat mensen bij iedere diagnose denken: Laat ik het CBR hiervan op de hoogte brengen, kijken wat de (financiële) gevolgen zijn. Wat ik zelf met deze nieuwe kennis ga doen weet ik nog niet. Gelukkig gebruik ik mijn auto toch maar zeer zelden, maar vanaf nu kijk ik wel extra uit.

Joost Wanders
  • Joost Wanders
  • Bedankt voor je bezoek. Laat gerust een reactie achter via het contactformulier of onderaan de column. Je kunt iedere column delen via de Social Media knoppen of kopieer de adreslink.

7 Comments

  • Ik lees op de CBR site dat je ook iemand anders kunt ‘aangeven’. Ben benieuwd of iemand dat in de praktijk ooit doet.

  • Gelukkig woon je vlakbij een station en hoef je sinds een paar dagen geen mondkapje meer op in het OV

    • Juist! De auto is vrijwel nooit echt noodzakelijk. Mensen die aangeven dat ze de auto altijd nodig hebben vraag ik altijd: is dat echt nodig of heeft dit te maken met de keuzes die je gemaakt hebt?

  • Ik denk dat het CBR geen tijd heeft om her-beoordelingen te doen gezien de huidige arbeidsmarkt. Het is wel een goed idee om dat vaker te doen, maar dan breder getrokken voor alle burgers en opfris-examen elke 5 jr bijvoorbeeld. En voor mensen met extra geestelijke zorg vaker.

    • Ik begreep van het CBR dat dit te maken heeft met AVG. De regels zijn erg streng. Zonder mijn toestemming mochten ze ook niets noteren over het gesprek dat ik met ze had.

  • Ik ben nu wel heel benieuwd wat voor een auto je hebt en waarom niet de keuze om het geld te besparen en indien je een auto nodig hebt je via Snappcar of Greenwheels eentje leent

    • Ik heb een Toyota Yaris. Hij kost me niet veel aangezien het een lichte auto is en ik al lang schadevrij ben. Ik heb wel eens een periode geen auto gehad, maar dan ga je hem toch missen. En het is zo fijn dat hij voor de deur staat op z’n vaste plekje. Ik kan er ontzettend chagrijnig van worden als iemand anders daar zijn auto neerzet, ook al zijn het vrije plaatsen haha!

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *